+1-888-123-1234 info@blizzz.nl

Menu
Opmars tijgermug

Tijgermug bedreigd gezondheid Europeanen

Wereldwijd worden momenteel meer dan 200 miljoen mensen in de wereld besmet met malaria.
Asian Tiger Mosquito sucking blood on human skin (albopictus)
7 september 2007. Bron: www.nu.nl / www.gezondheidsnet.nl

Tropisch virus bedreigt gezondheid Europa.

Een gevaarlijk, tropisch virus is overgewaaid naar Europa. Het Chikungunya virus heeft in juli ruim 150 Italianen ziek gemaakt. Eén van hen is overleden. De kans is groot dat het virus dat wordt overgedragen door muggen, zich snel door heel Europa verspreidt. De mug die het virus bij zich kan dragen, komt vooral voor in Zuid-Europa, maar is ook al waargenomen in België. Wie wordt geprikt en besmet krijgt koorts, pijn in spieren en gewrichten en bloedingen in neus en oren. De ziekte houdt drie tot vijf dagen aan. De meeste mensen herstellen volledig binnen een paar weken. Eén op de tien slachtoffers houdt echter chronische gewrichtsklachten aan de infectie over. Voor mensen met een verminderde weerstand kan het virus levensbedreigend zijn. Experts raden deze mensen en zwangere vrouwen aan om eerst een arts te raadplegen, voordat ze de Italiaanse provincie Ravenna bezoeken. Daar is de ziekte voor het eerst in Europa uitgebroken. Er bestaan geen vaccins of medicijnen om het Chikungunya virus te bestrijden. Mede daardoor kon het virus vorig jaar een kwart van de bevolking van het Franse eiland La Réunion besmetten. 180.000 eilandbewoners werden ziek, honderd overleden. Alleen muskietennetten en anti-muggenmiddelen met voldoende deet bieden bescherming.

31 Mei 2007. Bron NOS

Vragen over opmars van de tijgermug. Het Centrum voor Landbouw en Milieu wil dat de overheid maatregelen neemt tegen de opmars van de tijgermug. Het insect kan knokkelkoorts of gele koorts overdragen.
tijgermug
De mug komt mee uit China in containers waarin sierplanten worden vervoerd. Met name mensen die in kassen werken kunnen last van de mug hebben. De laatste tijd wordt de tijgermug ook daarbuiten gesignaleerd, zegt het CLM. Een oplossing volgens het CLM is om de import van de sierplanten tijdelijk te stoppen. Als zeker is dat de containers muggenvrij zijn, kan de import van de sierplanten worden hervat.

6 september 2007. Bron AD

Epidemie door tropische muskiet. ROME – Rondom de stad Ravenna in de Italiaanse regio Emilia Romagna zijn de afgelopen weken circa 200 mensen getroffen door het chikungunya-virus, dat oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië afkomstig is. De tijgermug (Aedes albopictus). Elf mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, van wie er één is overleden. Het is de eerste keer dat de besmetting in Europa epidemische vormen aanneemt. Het virus, dat koorts, hoofdpijn, reumatische pijn en uitslag veroorzaakt, wordt overgebracht door de tijgermug (Aedes albopictus), een van oorsprong tropisch insect dat in 1995 voor het eerst in Italië werd aangetroffen. De zwart-wit gestreepte mug, die overdag venijnig steekt, is sindsdien vooral bij warm weer een bekende verschijning in Zuid-Europa, tot aan België toe. Het virus komt uit Zuid-India, in het bijzonder in de deelstaat Kerala, waar ruim een miljoen mensen er aan lijdt. Het virus is naar Italië overgebracht door een reiziger die op bezoek bij familieleden door een tijgermug is geprikt. Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten dat vaker reizigers met chikungunya zijn teruggekeerd, maar dat dit nu voor het eerst tot een epidemie heeft geleid. Om paniek te vermijden legt het ministerie er de nadruk op dat het virus over het algemeen niet kwaadaardig is en dat de piek van de epidemie voorbij is. De temperatuurdaling en een gericht bestrijdingsbeleid moeten verdere verspreiding tegengaan. Het Europees Centrum voor Controle en Preventie van Ziekten raadt reizigers naar Emilia Romagna aan antimuggencrème en klamboes mee te nemen.

Bron: InfoNu

Tropische zieke in Europa door de tijgermug. We weten dat de mug hele enge ziektes kan overbrengen. Maar vaak is dat in landen die ver weg liggen. Het tegendeel lijkt waar. Niet raar want pas in 1970 kreeg Nederland het predicaat malariavrij. Niet lang geleden, en met een verdere klimaatopwarming lijkt een terugkeer niet ver weg. Wereldwijd worden momenteel meer dan 200 miljoen mensen in de wereld besmet met malaria. Ook ziektes als gele koorts en dengue of knokkelziekte worden door een mug overgebracht en maken vele slachtoffers. De tijgermug en de chikungunya: In maart 2005 stonden de kranten vol van chikungunyakoorts. In de Réunion was sprake van een grote epidemie. Tot eind januari 2006 werden enkele duizenden gevallen per week gemeld. Het hele eiland, ook de hogere gebieden, was door de epidemie getroffen. Na een beet van een besmette mug, kan de ziekte onopgemerkt blijven. Binnen 4 à 7 dagen openbaren met een plotse en hoge koorts en hevige spier- en gewrichtspijnen aan armen en benen. Dit alles kan vele weken aanhouden. Vooral bij kinderen kan het ook leiden tot relatief onschuldige bloedingen aan het tandvlees of de neus. Het geeft koorts, uitslag en ernstige reumatische pijnen. Er is geen vaccin of preventieve behandeling voor. Hoewel veel minder ernstig als een ziekte als malaria, kan men overlijden als de weerstand minder goed is. Vooral ouderen lijken kwetsbaar. De tijgermug en Italië Hoewel het chikungunyavirus afkomstig is uit Zuid-Oost Azië, wordt het inmiddels ruimschoot in vooral Italië waargenomen. Medio 2007 werden enkele honderden door de ziekte getroffen.
100174
Elf mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Eén is er overleden. Niet echt onschuldig dus, ook al willen overheden en de toeristenindustrie ons dat graag doen geloven. Wat het nog benauwender maakt, is dat de dat de zwart-wit gestreepte veroorzaker van de ziekte, de tijgermug, ook al in België is waargenomen. De klimaatopwarming en tropische ziektes Het chikungunyavirus is waarschijnlijk naar het Westen gekomen via toerisme of vervoer van goederen. Ernstiger is het dat de tijgermug hier kan overleven en oprukt naar het Noorden en dat het chikungunyavirus ook bij ons kan worden overgebracht. De vraag is wat een verdere klimaatsopwarming ook in dit opzicht nog kan betekenen. De voorzorgsmaatregelen tegen het chikungunyavirus In de Réunion gelden zeer strenge maatregelen, waaronder een verplichte melding bij de gezondheidinstanties en de verplichting om de mug met verdelgingsmiddelen te bestrijden. In Italië en daarboven is men wat gemakzuchtiger, omdat de piek vanzelf over zou gaan wanneer de weersomstandigheden in het najaar verslechteren. Maar dit is natuurlijk geen garantie dat het niet binnenkort of komende voorjaar verhevigd de kop op zal steken. U kunt zelf ook een paar maatregelen nemen, als u in gebied komt waar het chikungunya virus heerst. Bedek uw huid goed en smeer het in de daarvoor bestemde middelen. Een goede klamboe kan ook zeer effectief zijn. Bovendien is bekend dat muggen niet houden van tocht. Daarmee kunt u in uw hotelkamer dus ook rekening houden.