+1-888-123-1234 info@blizzz.nl

Menu
Vlooien, mieren en bedwantsen

Vlooien, mieren, bedwantsen….. Een vlooienplaag heeft iedereen met huisdieren wel eens gehad. Mieren komen de laatste 2 jaar steeds vaker in onze leefomgeving voor. Soms zijn het er meer dan een paar en wat doe je er dan aan. De bedwants is een wat minder bekend beestje, maar als u met jeuk uit uw bed stapt, dan hoeft het helemaal geen mug te zijn………

100162
Vlooien:

Een vlo is een van de bekendste uitwendige parasieten die een mens in zijn leefomgeving tegenkomt. Zij hebben bloed nodig om te kunnen overleven en zich voort te planten. Zij verkrijgen bloed bij de hond, kat, of mens en veroorzaken daarmee irritaties (jeuk, haaruitval, huidontstekingen, allergie) en brengen lintwormen over. Wanneer uw huisdier besmet is met vlooien, heeft dit niets te maken met de goede verzorging die het dier van u krijgt. Het is echter belangrijk voor uw huisdier en uzelf om de vlooien doeltreffend te bestijden. Een vlo (1) kan namelijk wel 50 eitjes (2) per dag leggen, waardoor het probleem wat u niet direct ziet veel groter kan zijn dan u verwacht. De eitjes worden in de vacht van het dier gelegd en vallen op de grond. Na een paar dagen komt de larve (3) uit het ei. De larve vervelt een aantal keren en spint een cocon (4) om zich heen. Afhankelijk van de weersgesteldheden en luchtvochtigheidsgraad komt er na verloop van tijd een nieuwe vlo uit – en de cyclus begint weer van voor af aan. Wanneer vlooien worden aangetroffen (het is meestal een kattenvlo – ook bij honden) ziet u slechts 5% van de hoeveelheid, 10% is nog in popvorm aanwezig, 35% als larve en 50% als eitje! U kunt uw kat of hond het best behandelen met een vlooienpoeder, pipetten met vloeistof die door de huid wordt opgenomen, of een vlooienband. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts of een gespecialiseerde dierenspeciaalzaak. Vlooien kunnen een waren plaag veroorzaken tijdens uw vakantie of een verhuizing (de tijd tussen dat u uw huis leeg heeft gemaakt en de nieuwe bewoners). Tijdens de afwezigheid van de bewoners hebben de aanwezige vlooien zich ongeremd kunnen vermenigvuldigen. Ook de eitjes, larven en poppen hebben zich ontwikkeld – resulterend in zeer grote aantallen.

Mieren in huis zorgen niet alleen voor veel overlast maar brengen ook bacteriën over. Daarom moeten ze worden bestreden. Er zijn net zoals bij de vliegen en muggen veel verschillende soorten – maar in Nederland gaat het in de meeste gevallen om de wegmier. Mieren gaan op zoek naar voedsel of zoeken een plaats voor een nieuw nest – ook vliegen de mannetjes en koninginnen soms uit voor een bruidsvlucht. Dit duurt meestal 1 of 2 dagen, waarna ze niet meer terugkeren (de overige mieren zijn nog steeds in het nest aanwezig).Mieren komen altijd van buitenaf en daarom kunt u proberen ze te bestrijden met een lokdoos – het voordeel hiervan is dat het bestrijdingsmiddel in het doosje blijft zitten. De mier gaat door een kleine opening in de doos, komt in contact met het giftige lokaas en sterft kort daarna.Bij relatief kleine aantallen is een lokdoos een goede (maar tijdelijke) oplossing, u zult merken dat ze later in grotere aantallen terugkomen.
Een mier bouwt zijn nest meestal niet binnenshuis (maar wel bijvoorbeeld in kruipruimtes, spouwmuren), buitenshuis leven zij onder de grond of in vermolmd hout.
Bedwants:

De bedwants is voor elke hoteleigenaar een schrik – in Europa dacht men dit probleem onder controle te hebben, maar door ons toenemende reisgedrag is deze plaag weer in volle hevigheid terug.
100163
De bedwants zit op een vakantieadres verstopt in kieren en naden en wordt met de bagage meegenomen naar het volgende adres of uw huis. De bedwants krijgt vaak ten onrechte de naam “wandluis” en komt vooral voor in slaapvertrekken (ze houden niet van licht) en verbergen zich bij voorkeur nabij het hoofdeinde van bedden. Daar de warmte opstijgt, zitten ze ook in behang randen of in de nabijheid van plafonds. Door hun vorm verplaatsen ze zich gemakkelijk naar andere vertrekken en zelfs naar aangelegen woningen. Bedwantsen hadden ooit vleugels, maar deze hebben ze in de loop van de tijd verloren – de restanten zijn echter nog steeds zichtbaar als twee kleine “flapjes” direct achter het halsschild.Net als vlooien (waar zij niet aan verwant zijn) is hun lichaam breed en sterk afgeplat. Op het achterlijf zijn rijen met verticale haren zichtbaar, waardoor de want gestreept lijkt. De bedwants is een parasiet en leeft van bloed, niet alleen van de mens maar ook van andere zoogdieren. Het is bruin tot roodbruin, wat na het vervellen lichter van kleur is, maar direct na een (bloed)maaltijd donkerrood. Bij 15 – 18° C kunnen ze meer dan 6 maanden zonder voedsel, als de temperatuur beneden de 15 graden C is gaan ze in de “winterslaap”. Het speeksel van de zuigsnuit veroorzaakt na een beet huidirritatie en zwellingen – de jeuk en irritatie die een maaltijd veroorzaakt kan meerdere dagen aanhouden. Nadat ze uit het eitje komt is de Bedwants in ongeveer twee maanden volwassen en geslachtsrijp. Een wijfje legt tussen de 4 en 12 eitjes per dag, een productie die opgevoerd wordt bij een behaaglijke temperatuur van 25°C. Gedurende haar leven (0,7 tot 1,5 jaar) legt ze tussen de 200 en 500 langwerpige eitjes van ongeveer 1mm lengte.