- Dengue epidemie in Rio de Janeiro breidt zich uit
- Uitbraak Dengue in Brazilië
- Uitbraak Dengue verwacht in Florida, Suriname
- Weer muggenplaag Schiermonnikoog verwacht
Paraguay kampt met de grootste Dengue uitbraak in de geschiedenis van het land. Er zijn dit jaar 4x meer gevallen dan in dezelfde periode vorig jaar. Op dit moment zijn er al 48 doden gevallen dit jaar door de ziekte en 70.000 mensen zijn zeker geïnfecteerd. Maar meer dan 100.000 cases moeten nog onderzocht worden en zijn vermoedelijke ook Dengue.
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen wel aangeven Dengue te kennen maar dat maar een op de drie mensen echt weet wat ze moeten doen om de ziekte te voorkomen. Toeristen zijn wellicht nog wel minder op de hoogte dan lokale inwoners. Advies is dan ook om je voor een bezoek aan het land goed te informeren. Tegen Dengue is geen vaccinatie beschikbaar maar je kunt wel andere voorzorgsmaatregelen nemen.
Reizigers met bestemming Florida moeten rekening houden met een verhoogd risico op een uitbraak van dengue. Deze tropische ziekte komt volop voor in Latijns Amerika en het Caribische gebied. Er zijn in Florida veel reizigersstromen vanuit deze gebieden en de klimatologische omstandigheden zijn er vergelijkbaar. Volgens experts van de universiteit van Miami staat Florida aan de vooravond van zo`n uitbraak. Dengue, ook bekend als knokkelkoorts, wordt overgebracht door muggen. Symptomen zijn onder meer koorts, hoofdpijn en pijnlijke gewrichten en spieren. In ernstiger gevallen kan besmetting gepaard gaan met inwendige bloedingen en zelfs dodelijk uitpakken. Hoewel er wordt gewerkt aan een vaccin bestaat er nog geen effectieve behandeling voor dengue. 09 oktober 2012. Bron: www.nu.nl
Dengue-uitbraak in Puerto Rico en heeft al minstens 6 mensenlevens gekost. In 2010 kosten een uitbraak van deze ziekte 31 mensen het leven.
22 maart 2008. Bron: www.nu.nl
Dengue-epidemie in Rio de Janeiro breidt zich uit
RIO DE JANEIRO – De dengue-epidemie die de bij toeristen populaire Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro al maanden in haar greep houdt, heeft zich uitgebreid. Per dag komen er meer dan 2000 nieuwe geïnfecteerden bij, meldden de autoriteiten van de metropool vrijdag.
Dit jaar zijn in de deelstaat al 47 mensen bezweken aan de ziekte die wordt overgedragen door de tijgermug. De Braziliaanse regering heeft een crisisteam geformeerd, dat maandag voor het eerst bijeenkomt. De epidemie heeft inmiddels alle wijken van de miljoenenstad bereikt. Ziekenhuizen Voor de ziekenhuizen in Rio de Janeiro stonden vrijdag lange rijen patiënten, die zeker zes uur moesten wachten voordat ze werden onderzocht. Kleine kinderen vielen flauw door de broeiende hitte. Het stadsbestuur heeft bevolen, dat alle kinderen ondanks temperaturen van boven de dertig graden Celcius een lange broek, sokken en dichte schoenen moeten dragen om het risico op een muggensteek te verkleinen. Veldhospitalen De minister van Defensie heeft gezegd dat de Braziliaanse strijdkrachten zullen helpen om de problemen aan te pakken. Militairen gaan onder meer veldhospitalen opzetten. Risico Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, komt vooral voor in verstedelijkte gebieden in Midden- en Zuid-Amerika, het zuidoosten van Azië, het Caribisch gebied en Afrika. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO loopt twee vijfde van de wereldbevolking, ongeveer 2,5 miljard mensen, het risico knokkelkoorts op te lopen. Symptomen De eerste tekenen van de ziekte zijn acute hoge koorts met koude rillingen, zware hoofdpijn, pijn achter de ogen, en spier- en gewrichtspijnen. Daarna krijgt de patiënt onder meer keelpijn en huiduitslag.
maart 2008. Bron: Volksrantblog.nl
Op dit moment wordt in Brazilië de aandacht gevestigd op de gevaren van dengue. Net voor het begin van het zomerregenseizoen. Niet willekeurig, daar een vochtig klimaat een uitstekende voorwaarde is voor muskieten om zich voort te planten. Muskieten zijn niet bepaald populair bij de mens. Niet alleen vanwege hun irritant gezoem en steekgedrag, maar zijn ook dragers van verscheidende ziekteverwekkers.
Middels muskietenbeten kan een ziekte als malaria worden overgedragen. Malaria is in veel gevallen goed te behandelen. Maar een ander virus kan worden overgebracht, en daar bestaat op dit moment geen effectieve medicatie tegen: Dengue. Dengue is een endemische virale ziekte die voornamelijk wordt gesignaleerd in de (sub)tropische gebieden, zich concentrerend rond (rand)stedelijke gebieden. Denguekoorts, de gevaarlijker varianten dengue hemorrhagische koorts (Dengue Hemorrhagic Fever) en dengue shock syndroom (DSS) worden tot serieuze problemen in de wereldgezondheidszorg gerekend. De WHO, wereldgezondheidsorganisatie van de VN, schat dat tussen de 50 en 100 miljoen gevallen van dengue zijn op jaarbasis en dat dengue een potentieel gevaar vormt voor meer dan 2.5 miljard mensen. Van de ongeveer 100 miljoen denguegevallen zijn tussen de 250 en 500 duizend met hemorrhagische koorts. Jaarlijks bezwijken bijna 25 duizend mensen aan dengue. Dengue is gesignaleerd in meer dan honderd landen, waaronder de Nederlandse Antillen, Aruba en Brazilië. In 2001 werd een explosie van denguebesmettingen waargenomen in Brazilië: bijna 400 duizend, waaronder bijna duizend met hemorrhagische koorts. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 85 duizend besmettingen geteld in Brazilië. In slechts enkele jaren is het aantal gevallen van dengue explosief gestegen. Gedacht wordt dat bij de toenemende opwarming van de aarde het verspreidingsgebied van het denguevirus zal toenemen, waaronder in streken met een meer gematigd klimaat. Denguevirus Het denguevirus is een RNA-virus dat zich vermeerdert in de muskiet. Het virus is het meestvoorkomende arbovirus in de (sub) tropische streken. ER zijn vier serotypen bekend van dit virus. Infectie geeft een levenslange bescherming tegen een serotype, maar slechts gedeeltelijke en tijdelijke bescherming tegen de overige drie serotypen. Echter, een tweede infectie met een van de andere serotypen veroorzaakt mogelijk de ernstige vormen van dengue dankzij versterking van de afweerreactie tegen dit virus. In een groot aantal gevallen leidt een tweede infectie tot de dood. Op dit moment bestaat geen effectief vaccin tegen dit virus. De ontwikkeling van een effectief vaccin wordt bemoeilijkt door het ontbreken van een acceptabel diermodel en dat het vaccin gericht moet zijn tegen alle vier serotypen. Derhalve zal er geen effectief vaccin tegen dengue beschikbaar zijn op korte termijn
Symptomen
De symptomen van een dengue-infectie zijn koorts, die 3 tot 5 dagen lang kan duren, hoofdpijn, spierpijn, pijnlijke gewrichten en rode huiduitslag van tijdelijke aard. De ernstige vormen, de hemorrhagische koorts en shock syndroom, veroorzaken daarnaast inwendige bloedingen, die dodelijk kunnen zijn. Aangezien de symptomen van koorts niet dengue-specifiek zijn, zal de diagnose via laboratoriumtesten bevestigd moeten worden. Overbrengen De muskiet verantwoordelijk voor de overbrenging van het dengue virus is een zogenaamde Aedes muskiet. Het insect is zeer actief en kan beten veroorzaken bij verschillende mensen voor de bloedvoorraad, voedingsbron voor zijn nageslacht. De muskiet is overdag actief en gedijt goed in vochtige gebieden tussen 35 graden Noorder- en Zuiderbreedte. De muskiet wordt met het virus besmet nadat het bloed heeft opgezogen van een menselijke infectiehaard. Na een incubatietijd van 8-10 dagen kan de muskiet zijn leven lang het virus overdragen middels zijn beten. Voorkomen Hoe is dengue te voorkomen? Het meest effectieve middel is het voorkomen dat de muskiet zich kan voortplanten. De muskiet plant zich voort in alles wat regenwater kan opvangen, waaronder metalen en plastic containers, gebruikte autobanden. De Braziliaanse overheid voert derhalve grootschalige campagnes om de mensen ervan bewust te maken om deze mogelijke infectiebronnen te verwijderen. Vlak voor het naderende regenseizoen worden de mensen erop gewezen dat elke bron van opgevangen regenwater een mogelijke broedplaats is van de denguemuskiet en verwijderd moet worden. De WHO heeft DengueNet opgestart, een database waarin de gegevens worden verzameld over besmettingen, infecties, virustypen en dodelijke slachtoffers. In Brazilië wordt op grote schaal onderzoek verricht naar dengue, verschillende onderzoeksgroepen van diverse Braziliaanse universiteiten zijn hard aan het werk in hun zoektocht naar een effectief vaccin tegen deze gevreesde ziekte.
3 maart 2008. Bron: De Telegraaf
Toeristen op Schiermonnikoog moeten maar wennen aan muggenplagen. Dat zou de conclusie zijn van een rapport van de Universiteit Wageningen. Afgelopen zomer werden de gasten gek van de stekende muggen. De
universiteit onderzocht de oorzaak. ‘Ons land wordt steeds natter en warmer. De eilanders moeten er dus maar aan wennen dat er meer muggen komen’, zo schrijft Dagblad van het Noorden. Komende woensdag wordt het rapport pas officieel gepresenteerd, maar de krant geeft toeristen en iedereen die deze zomer nog naar Schier wil weinig hoop. Toeristen moesten afgelopen zomer zelfs de terrassen ontvluchten omdat ze gek werden van de muggensteken. Afgelopen zomer was het ongewoon nat. Daarvan profiteerden heel veel muggenlarven, waarmee een plaag was geboren. Hoogleraar Willem Takken, dé muggenexpert van de universiteit van Wageningen, die belast was met het onderzoek op Schier, pleit ervoor horren verplicht te stellen. Verder moeten we het doen met lange mouwen en anti-muggenspray, zo schrijft de krant…
4 maart 2008. Bron: NOS Headlines
De muggen komen ! Op Schiermonnikoog zijn ze de vorige zomer nog niet vergeten. In juli hadden ze te maken met een ongelooflijke muggenplaag. Die werd zelfs wetenschappelijk onderzocht en morgen worden de conclusies daarvan bekendgemaakt. Maar wat brengt dit jaar? In De Telegraaf staat dat muggenexperts waarschuwen voor een muggenplaag in heel Nederland. En in de toekomst wordt het alleen maar erger. Door de stijging van de temperatuur gaan de muggenlarven niet meer dood en verdwijnen de muggen helemaal niet meer. Bovendien komen er nieuwe soorten muggen, zoals de tropische tijgermug. Als het warmer en natter wordt, gedijen die hier prima. Maar die nieuwe muggen kunnen ook ziektes meebrengen. Experts roepen de overheid daarom op om nu al maatregelen te bedenken, zoals verplichte horren in nieuwbouwwoningen.
5 maart 2008. Bron: dag.nl / Y. Hofs
Opmars van de mug niet te stuiten. Nederland gaat meer last krijgen van muggen. Insecten steeds happier hier. Nederland wordt warmer en natter en verandert daardoor langzaam in een walhalla voor de mug. Nederlanders moeten zich daarom voorbereiden op meer muggenplagen, betoogt entomoloog Willem Takken, hoogleraar aan de Wageningse Universiteit. ‘Ik zou het verstandig vinden als overal in Nederland woningen standaard van horren worden voorzien.’ De insectenkundige vindt ook dat de overheid een waarschuwingssysteem moet opzetten voor infectieziekten die verspreid worden door muggen, analoog aan het bestaande systeem dat waarschuwt voor verhoogd risico op vogelgriepbesmettingen. Vandaag presenteert onderzoeksbureau Alterra de resultaten van een onderzoek naar de extreme muggenplaag die Schiermonnikoog vorig jaar teisterde. Lek geprikte toeristen vluchtten het eiland af en de toeristensector klaagde over zwermen insecten die de terrassen onleefbaar maakten. Hoewel Takken niet direct betrokken was bij het onderzoek, weet hij wel dat ‘hun conclusie vergelijkbaar is met die van het onderzoek dat ik heb gedaan’. Die conclusie luidt dat Nederlanders moeten leren leven met muggenplagen.
De oorzaken van de stijgende muggenoverlast zijn de klimaatverandering (meer warme en vochtige zomers) en de aanleg of uitbreiding van ‘natte’ natuurgebieden. Natuurbeheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer verhogen op veel plekken in Nederland het grondwaterpeil. Dat gebeurt onder meer in het Fochteloërveen in Drenthe, in de Engbertsdijksvenen in Overijssel en in de Brabantse Peel. ‘Steekmuggen leggen hun eitjes in ondiep, stilstaand water. Die nieuwe veengebieden, met al hun poelen en vennetjes, zijn ideaal’, zegt Takken. Opnieuw leren leven met de mug.
Veel ondernemers op Schiermonnikoog wijzen daarom met een beschuldigende vinger naar Natuurmonumenten, de beheerder van het eiland. Annet Pels, woordvoerster van Natuurmonumenten, zegt het probleem niet te herkennen. ‘Dat er in en rond natte gebieden veel muggen zijn, weten we al tien jaar. We krijgen geen signalen dat het draagvlak voor natuurbescherming hierdoor afneemt.’ Takken wijst erop dat Nederland vroeger een ‘kletsnat landje’ was, waar iedereen gewend was aan veel steekmuggen. ‘We moeten er opnieuw mee leren leven. Minder natuurgebieden aanleggen lijkt me geen goede oplossing.’ Toch is muggenoverlast vaak een punt van zorg voor omwonenden van natte natuur. In het Fochteloërveen vindt nu een ‘nulmeting’ van de muggenstand plaats in afwachting van de uitbreiding van het gebied dat voor dit najaar op stapel staat. Meer muggen betekent niet dat ook de kans op ‘muggenziekten’ als malaria stijgt. Takken: ‘De malariamug kan hier niet overleven, want die legt al het loodje als de temperatuur onder de 14 graden komt. De Aziatische tijgermug, die knokkelkoorts en chikungunya-koorts overbrengt, is dusver niet verder gekomen dan Zuid-Europa. Het zal nog wel enkele decennia duren voordat de tijgermug zich in Nederland nestelt.’ Het muggenwaarschuwings systeem waarvoor Takken pleit is meer bedoeld als buffer tegen de West-Nijlziekte, een van oorsprong tropische ziekte die in de VS al dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Het West-Nijlvirus kan in principe overgebracht worden door Nederlandse muggensoorten, hoewel de ziekte hier tot nu toe niet is gesignaleerd. ‘Maar omdat het theoretisch mogelijk is dat de West-Nijlziekte hier opduikt, kunnen we er maar beter op voorbereid zijn.’
Blizzz.nl wordt mogelijk gemaakt door WordPress