+1-888-123-1234 info@blizzz.nl

Menu
Op reis

● Paraguay ● Bahama’s ●Turkije ● Zuidoost-Azië ● West en Oost Europa ● Middelandsezee gebied

Onderstaand een aantal artikelen afkomstig van o.a. het LCR, het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, voor meer informatie en actuele situaties per land kijk op www.lcr.nl

Januari 2008 Bron: LCR

Gele koorts paraguay

Sinds januari 2008 zijn in de regio Estanislao in het departement San Pedro 7 mensen overleden aan gele koorts. Het is voor het eerst in 34 jaar dat gele koorts voorkomt in Paraguay. Het Ministerie van Gezondheid van Paraguay is bezig met een grote vaccinatiecampagne voor de inwoners. Gele koorts is een ernstige virusziekte, waaraan een groot deel van de mensen die het oploopt overlijdt. Het virus dat gele koorts veroorzaakt wordt overgedragen door muggen. Naast bescherming tegen muggenbeten, adviseert het LCR alle reizigers die naar het oostelijk deel van Paraguay gaan zich te vaccineren tegen gele koorts.
tijgermug
Voor vaccinatie kan u terecht bij één van de gele koortscentra.

31-8-2007 Bron: LCR

Malaria Bahamas

Op ‘Great Exuma’, één van de eilanden van de Bahamas, zijn twee gevallen van malaria tropica gemeld. Op de Bahamas komt gewoonlijk geen malaria voor. Alle reizigers naar dit eiland wordt tijdelijk geadviseerd zich goed tegen muggenbeten te beschermen, en bij koorts naar een arts te gaan. Voor de overige eilanden van de Bahamas geldt dit advies niet.

2006 Bron: LCR

Teken Turkije

Krim-Congo Hemorrhagische koorts Turkije Turkse media melden ongeveer 170 gevallen van Krim-Congo Hemorrhagische koorts (CCHF) onder de lokale bevolking in het Turkse binnenland, met ongeveer 10 doden. Alle gevallen zijn gemeld in de omgeving van de steden: Çorum, Tokat, Amasya, Kastamonu, Gümüshane en Sivas. CCHF wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door de beet van een besmette teek.
100093
Besmetting is ook mogelijk door contact met bloed of weefsel van geïnfecteerde knaagdieren (hazen) en vee. De incubatietijd is 1 tot 3 (maximaal 12) dagen. Mensen die met het virus besmet zijn, krijgen vaak plotselinge koorts met forse griepachtige verschijnselen. Later kunnen stemmingswisselingen, verwardheid en agressiviteit of juist slaperigheid ontstaan. Soms ontstaan bloedingen in de huid, slijmvliezen en/of inwendige organen (bloedbraken, bloed bij urine of ontlasting). Deze mensen kunnen aan de ziekte overlijden. Er is geen veilig en effectief vaccin voor mensen beschikbaar.

Muggen en hersenvliesontsteking Zuidoost-Azië

Op het platteland in delen van Zuidoost-Azië komt een bijzondere vorm van hersenvliesontsteking voor die wordt veroorzaakt door een virus. Deze, bij reizigers zeer zeldzame ziekte, wordt overgedragen door muggen. Het is dus belangrijk dat u zich beschermt tegen muggenbeten door middel van insectenwerende middelen en een muskietennet. Aleen in bijzondere gevallen wordt aan mensen die enkele maanden in risicogebieden verblijven een vaccinatie aanbevolen. Deze vaccinatie wordt in speciale centra gegeven. Zie

vectorziektes

West- en Oost Europa

Tekenencefalitis (FSME. TBE, RSSE) Teken-encefalitis is een vorm van hersenontsteking die overgebracht wordt door teken. De ziekte komt voor in sommige delen van West- en Oost Europa, Scandinavië en Siberië . Voor degenen die door de vrije natuur trekken waar de besmette teken voorkomen bestaat er een beperkt risico de ziekte op te lopen. De kans op een tekenbeet wordt verkleind door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte, kwetsbare huid te smeren. In sommige gevallen is een vaccinatie vooraf in Nederland mogelijk. Dit vooral bij reizen naar gebieden in de voormalige Sovjetunie of bij frequente reizen naar Zuid Duitsland, Oostenrijk en dergelijke om daar te wandelen. Zie vectorziektes voor een uitgebreid overzicht.

Leishmaniasis

Deze ziekte komt veel voor in tropische gebieden, maar ook in landen rond de Middellandse Zee. Voorwaarde voor uitbreiding van de ziekte is dat de zandvlieg zich in een gebied kan vestigen. In vakantielanden als Spanje, Portugal, Italië en Frankrijk komt de ziekte voor. Met enige regelmaat wordt de diagnose leishmaniasis gesteld bij Nederlandse honden die mee zijn geweest op reis naar Zuid-Europese landen. Eenmaal terug in Nederland kan de ziekte zich niet verder verspreiden omdat de zandvlieg hier niet aanwezig is. In de Middellandse Zee landen worden bij hiv-geïnfecteerde drugsgebruikers vaak co-infecties met Leishmania gezien. In dit geval wordt de parasiet waarschijnlijk overgebracht via besmette injectienaalden die gezamenlijk gebruikt worden. Leishmaniasis komt niet voor in Nederland omdat de vector ontbreekt. Wel zijn er veel gevallen gediagnosticeerd van cutane leishmaniasis, vooral bij militairen die uitgezonden zijn naar endemische gebieden in bijvoorbeeld Irak en Afghanistan. Viscerale leishmaniasis wordt wel gezien als importziekte, maar omdat de ziekte niet meldingsplichtig is zijn precieze aantallen van het aantal patiënten per jaar niet bekend. Preventie Er bestaat geen vaccin tegen leishmaniasis, noch voor honden, noch voor mensen. Het is van belang mens en dier tegen de zandvliegjes te
100092
beschermen. Die zijn vooral na zonsondergang actief. Beschermende kleding, insectenwerende middelen en klamboes kunnen helpen de vliegjes op afstand te houden. Voor honden bestaan speciale halsbanden. Binnenshuis zijn in het algemeen veel minder zandvliegjes en kunnen bovendien ook insecticiden gebruikt worden.

Bron: Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu www.rivm.nl